Memória


A tárolók, a processzoron kívül, a számítógépek legfontosabb erőforrásainak számítanak. A processzorhoz legközelebb álló tárolók a regiszterek. Viszonylag kevés, néhány 100 byte a tárolókapacitásuk, ugyanakkor elérési idejük a legkisebb. Érdemes megemlíteni a gyorsítókat, átmeneti tárolókat (cache), melyek mérete már KB méretű és még mindig nagyon jó elérési idővel rendelkeznek. A program végrehajtásához közvetlenül szükséges programrészek és adatok tárolására a központi tár szolgál, melynek kapacitása néhány 10 MB, de elérési ideje az előzőekhez képest már gyengébb. Az éppen nem szükséges adatok tárolására nagykapacitású háttértárolókat használunk, melyek kapacitása több GB is lehet, de elérési ideje lényegesen rosszabb az előbb említetteknél. Néha ezeket a háttértárolókat program közben mint memóriát is szokás használni. Ekkor virtuális memóriáról beszélünk.

Tárolóeszközök típusa:

- Írható - olvasható tárolók, amelyek általános tárolási célokra használhatóak. Ilyenek a regiszterek, a cache-tárak, a központi tár, a háttértárak. Az utóbbiak kivételével, melyek mágneses és optikai elven működnek ezen tárolók fő építőeleme a RAM félvezető alapú tároló.

A RAM tárak két jellemző típusa :

- DRAM - dinamikus RAM : alacsony energia igény, de gyorsan elveszíti információtartalmát, ezért frissíteni kell.

- SRAM - statikus RAM : magas működési sebesség, nem igényel frissítést.

- Csak olvasható tárolók, amelyek tartalmát a felhasználó közvetlenül nem tudja módosítani. Ezek között van olyan, mely csak a gyártás során tölthető fel - ROM, amelyet a felhasználó egyszer feltölthet - PROM, és amely törölhető és írható speciális módon - EPROM ill. EEPROM.