Nyomtató


Olyan külső eszköz, amely a párhuzamos porton keresztül képes az adatot nyomtatott formában megjeleníteni.

Leggyakoribb típusai :

Karakternyomtatók

Legtöbbször számítógépekhez kepcsolva margarétakerekes nyomtatókat találhatunk. A karakterek képei egy forgó, hasított tárcsa szélén helyezkednek el. A forgó tárcsa mögött elektromágnessel működtetett kalapács helyezkedik el, amely a szükséges időpontban a tárcsa valamelyik szirmát az előtte lévő papírhoz nyomja. A betűt tartalmazó tárcsa és a papír között található a festékszalag. Nyomtatási sebessége 30-50 karakter/perc.

Mátrixnyomtatók

Legáltalánosabb nyomtatótípus. Viszonylag olcsó az eszköz is és az üzembentartása is. A nyomtatófejben, egy oszlopban 9, vagy 24 nyomtatótű található, amelyek egyenként vezérelhetők. A karakterek alakját egy 5x7-es, 9x11-es, vagy 18x23-as pontmátrix pontjaival rajzolja ki a nyomtató, egyidőben mindig csak egy oszlop pontjait nyomtatva. Átlagos felbontása 72 dpi (dot/inch). Nyomtatási sebessége 100-200 karakter/perc.

Tintasugaras nyomtatók

Igen jó minoségű nyomtatási képet eredményeznek és manapság már tudásához képest nagyon olcsón beszerezhetőek. Halk működés jellemzi őket. A nyomtatási kép több tucat fúvókán keresztül kilövelt, porlasztott apró tintacsepp hatására alakul ki a papíron. A felbontás szokásos értéke 300 dpi, de lehet ennél magasabb is. Nyomtatási sebessége 20-300 karakter/perc.

Lézernyomtatók

A legjobb minoségű nyomtatási képet eredményezi. Működési elve hasonlít a másolók működéséhez. Szelén henger és koncentrált fénysugár segítségével végzi a gép a nyomtatást. Ennek és a kapcsolt belső elektronikának köszönhetően nagyon jó felbontás érhető el (típustól függoen 300 dpi fölött) és igen magas nyomtatási sebesség. (7000-20000 karakter/perc).

Rajzgépek

Működésében lényegesen különbözik a nyomtatóktól. A képrajzolás tollal történik, mely két egymásra merőleges sínen van elhelyezve. A toll letehető és felemelhető, ill. a sínekhez rendelt koordinátáknak megfelelően a síneken eltolható. Használata geometrikus grafika esetén igen gyors lehet.